Zwangerschap

Een zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze periode anders. Sommigen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit. Anderen hebben klachten of zitten niet lekker in hun vel. 

Wij wensen je een voorspoedige zwangerschap toe en wij willen je daarin goed begeleiden. Geef aan wat jouw persoonlijke behoeftes zijn en voel je vrij om laagdrempelig contact met ons op te nemen in het geval van vragen, klachten of ongerustheid!

Zodra je een positieve test in handen hebt, kun je je direct bij ons aanmelden. Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig. De snelste weg is telefonisch, via 073 2032595, we kunnen dan meteen een afspraak inplannen. Maar je kunt ook online het aanmeldformulier invullen.

Zorgpad (controles)

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 15 keer bij ons op controle. Genoeg tijd om elkaar te leren kennen dus!

Om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen begeleiden hebben wij medische gegevens van jou, je partner en jullie familie nodig. Voordat je op de eerste controle komt, is het erg fijn als je het intakeformulier in wilt vullen. Deze is te vinden in onze app. Deze eerste controle is niet alleen uitgebreid omdat we veel vragen hebben en veel zullen uitleggen, het is natuurlijk ook een eerste kennismaking met elkaar. We zullen uitleg geven over onze praktijk en hoe onze werkwijze is. Uiteraard is er tijdens het gesprek ook ruimte voor al jullie vragen!

Nadat we het intakegesprek hebben gehad, stellen we een zorgpad op welke is gericht op jouw situatie en jouw wensen. Uiteraard weet je vooraf nooit hoe je zwangerschap gaat verlopen, dus dit plan kunnen we ten alle tijden aanpassen.

Natuurlijk willen we tijdens iedere vervolgcontrole weten hoe het met jou gaat en hoe je de zwangerschap beleeft. Voel je vrij om vragen te stellen en eventuele onzekerheden of emoties met ons te bespreken. Wat er verder allemaal aan bod komt, kun je hieronder bekijken. Overigens kunnen we laagdrempelig van dit controleschema afwijken als jouw specifieke situatie daarom vraagt!

Tijdens de controles zie je de verloskundigen van jouw eigen team afwisselend, zodat jullie ons en wij jullie goed leren kennen.

ECHOSCOPIE

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende medische echo's (indien je dit wenst). Deze echo’s worden op locatie Nieuwkuijk en locatie Drunen gemaakt. Standaard worden de echo's gemaakt bij 8, 11, 20 en 32 weken. Indien het medisch noodzakelijk is, kunnen we extra (echo) onderzoek inzetten. Deze medische echo's worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Indien je het leuk vindt om vaker naar je kindje te kijken, dan kun je een pretecho laten verrichten. Ook hiervoor kun je bij Elle! Vrouw & Geboortezorg terecht! Omdat pretecho’s geen onderdeel uitmaken van medisch noodzakelijke zorg, dien je deze echo's zelf te betalen.
Wij maken gebruik van de nieuwste echo-apparatuur. Na afloop krijg je een digitale link om de foto's thuis te bekijken.

Meer weten over echoscopie of een echo inplannen? Klik hier.

LEEFSTIJL

Je leefstijl is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. We proberen je daarom te motiveren om zo gezond en gelukkig mogelijk te leven. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je kindje. Wij ondersteunen je daarom graag indien tips of adviezen wil. Zo werken we samen met een diëtiste en voedingsconsulent, fysiotherapeut, psychotherapeut en stoppen-met-roken coach. Je bent vrij om hier gebruik van te maken.

CURSUSSEN EN INFORMATIEAVONDEN

Het is goed om je voor te bereiden op de bevalling, zeker als je voor het eerst gaat bevallen. Als je weet wat je ongeveer kunt verwachten, zul je met meer vertrouwen de bevalling tegemoet zien.
Om je voor te bereiden op de komende bevalling en het ouderschap worden er verschillende cursussen en informatieavonden gegeven. Deze vind je op onze daarvoor speciaal ontwikkelde website, Elle voor jou!