Zwangerschap

Een zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze periode anders. Sommigen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit. Anderen hebben klachten of zitten niet lekker in hun vel. 

Wij wensen je een voorspoedige zwangerschap toe en wij willen je daarin goed begeleiden. Geef aan wat jouw persoonlijke behoeftes zijn en voel je vrij om laagdrempelig contact met ons op te nemen in het geval van vragen, klachten of ongerustheid!

Je kunt bij ons kiezen tussen basiszorg en centering pregnancy. Wat je ook kiest, wij gaan goed voor je zorgen tijdens deze bijzondere tijd.

Zodra je een positieve test in handen hebt, kun je je direct bij ons aanmelden. Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig. De snelste weg is telefonisch, via 073 2032595, we kunnen dan meteen een afspraak inplannen. Maar je kunt ook online het aanmeldformulier invullen.

Welke zorg past bij jou?

Omdat iedereen anders is en andere behoeftes hebben kun je bij Elle! Geboortezorg kiezen tussen twee soorten zwangerschapsbegeleiding, namelijk reguliere zorg en Centering Pregnancy. Onderstaand zullen we jullie daar wat meer over uitleggen.

Centering is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie die je nodig samen met andere vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn.

Zwangerschapsbegeleiding door middel van Centering bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur. Een groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Het eerste half uur tot 45 minuten staan medische controles centraal. Je (geboorte) partner en eventuele andere kinderen zijn ook van harte welkom. En daarna is er nog alle tijd over om informatie met elkaar te delen over verschillende interessante onderwerpen. Kortom centering zijn zwangerschapscontroles met individuele aandacht en kennis van een verloskundige, aangevuld met ervaring en kennis van andere zwangeren.

De tiende bijeenkomst vindt plaats na de geboorte van jullie kindje. Een mooi moment om te checken hoe het met iedereen gaat en hoe de bevalling is gegaan.

In het kort:

 • Zorg door 1 vaste verloskundige en begeleider als jouw aanspreekpunt tijdens de bijeenkomsten. De andere verloskundigen ontmoet je tijdens de intake, echo's of controles in de laatste weken.
 • Je zit samen in een groep van 8 tot 12 zwangeren die allemaal rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij.
 • 17 uur méér zorg dan bij reguliere verloskundige zorg.
 • Meer tijd om meer onderwerpen te bespreken.
 • Ervaringen delen en van elkaar leren.
 • Individueel contact met de verloskundige voor het onderzoeken van je buik en het luisteren van het hartje.
 • De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden vaak in de avond. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap.

We zien elkaar gemiddeld 20 keer tijdens de zwangerschap. Een aantal individuele consulten en 10 bijeenkomsten van 2 uur. De totale duur is ongeveer 25 uur.

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 16 keer bij ons op controle. Genoeg tijd om elkaar te leren kennen dus! Tijdens de controles zie je de verloskundigen van jouw eigen team afwisselend, zodat jullie ons en wij jullie goed leren kennen.

Nadat we het intakegesprek hebben gehad, stellen we een zorgpad vast afgestemd op jouw medische voorgeschiedenis en jouw wensen. Uiteraard weet je vooraf nooit hoe je zwangerschap gaat verlopen dus dit plan kan altijd aangepast worden. Natuurlijk willen we tijdens iedere vervolg controle weten hoe het met jou gaat en

hoe je de zwangerschap beleeft. Voel je vrij om vragen te stellen en eventuele onzekerheden of emoties met ons te bespreken

In het kort:

 • Je krijgt één op één controles van verloskundigen van jouw team.
 • Tijdens de consulten doen we de controles van jou en je kindje (hartje luisteren, de groei van je kindje bepalen, bloeddruk meten) en bespreken we hoe het met je gaat.
 • Tijdens de controles geven we je alle basisinformatie die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap, deze informatie vind je altijd terug in onze app.
 • Je (geboorte) partner en eventuele andere kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom tijdens de controles.
 • We zien elkaar gemiddeld 16 keer tijdens de zwangerschap, gemiddeld 15-30 minuten per controle.

De totale duur van reguliere zorg is ongeveer zeven tot acht uur.

ECHOSCOPIE

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende medische echo's (indien je dit wenst). Deze echo’s worden op locatie Nieuwkuijk en locatie Drunen gemaakt. Standaard worden de echo's gemaakt bij 8, 11, 13, 20 en 32 weken. Indien het medisch noodzakelijk is, kunnen we extra (echo) onderzoek inzetten. Deze medische echo's worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Indien je het leuk vindt om vaker naar je kindje te kijken, dan kun je een pretecho laten verrichten. Ook hiervoor kun je bij Elle! Vrouw & Geboortezorg terecht! Omdat pretecho’s geen onderdeel uitmaken van medisch noodzakelijke zorg, dien je deze echo's zelf te betalen.
Wij maken gebruik van de nieuwste echo-apparatuur. Na afloop krijg je een digitale link om de foto's thuis te bekijken.

Meer weten over echoscopie of een echo inplannen? Klik hier.

LEEFSTIJL

Je leefstijl is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. We proberen je daarom te motiveren om zo gezond en gelukkig mogelijk te leven. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je kindje. Wij ondersteunen je daarom graag indien tips of adviezen wil. Zo werken we samen met een diëtiste en voedingsconsulent, fysiotherapeut, psychotherapeut en stoppen-met-roken coach. Je bent vrij om hier gebruik van te maken.

CURSUSSEN EN INFORMATIEAVONDEN

Het is goed om je voor te bereiden op de bevalling, zeker als je voor het eerst gaat bevallen. Als je weet wat je ongeveer kunt verwachten, zul je met meer vertrouwen de bevalling tegemoet zien.
Om je voor te bereiden op de komende bevalling en het ouderschap worden er verschillende cursussen en informatieavonden gegeven. Deze vind je op onze daarvoor speciaal ontwikkelde website, Elle voor jou!