Kraamperiode

Hoera! Jullie kindje is geboren. Gefeliciteerd. Hier heb je al die maanden naar uitgekeken.

Het is nu feest, maar tevens is het tijd om uit te rusten, te herstellen, jullie kindje te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven met jullie zoon of dochter. In de kraamweek komt er veel op je af: hele mooie momenten met je pasgeboren kindje, maar ook geheel nieuw ritme en nieuwe emoties. Ook kun je de eerste tijd na de bevalling lichamelijke klachten ervaren.

Tijdens de kraamperiode zijn zowel wij, als de kraamverzorgende om je te ondersteunen. Beide hebben we onze eigen rol en taken tijdens deze bijzondere periode.

VOORBEREIDING

Een goede voorbereiding op de kraamperiode is belangrijk. Want wat staat je allemaal te wachten als je kindje geboren is en hoe weet je nu precies wat je kindje bedoelt of nodig heeft? Om je hierbij te helpen organiseren we webinar over de kraamperiode. Meer weten of inschrijven? Klik hier.

Tijdens de kraamperiode is de kraamverzorgende er om jullie te ondersteunen. Ze houdt de medische conditie van zowel moeder als kind nauwlettend in de gaten, onder andere door het doen van lichamelijke controles. Begeleid bij de (borst)voeding en neemt een stukje van het huishouden over.

Ook onze taak houdt niet op na het begeleiden van je zwangerschap en bevalling. Ook nu zijn we er voor je om je helpen met deze bijzondere eerste periode. In de kraamtijd komen we meerdere keren bij je op huisbezoek om te kijken hoe het gaat met jou en je kindje. We willen weten hoe het met jou gaat, zowel emotioneel als lichamelijk. We bespreken de controles die de kraamverzorgende heeft gedaan en ondernemen indien nodig actie. Ook willen we weten hoe het met jullie kindje en de voeding gaat.

We geven aanvullende informatie, zorg en aandacht. Natuurlijk praten we uitgebreid na over de bevalling en eventuele vragen hierover kun je altijd met ons bespreken.

Tussen de 8-14e dag sluiten we het kraambed af, dit betekent dat we niet meer standaard op huisbezoek komen. Onthoud ook nu weer dat we 24 uur per dag bereikbaar zijn en je ons altijd mag bellen in geval van vragen of ongerustheid! Wel zien we je heel graag 6 weken na de geboorte nog een keer terug op de nacontrole.

BORSTVOEDING

Voor een kindje is borstvoeding de beste voeding. Het geven van borstvoeding loopt vaak goed maar het is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden door jezelf als moeder maar ook voor jullie kindje.

Wij zijn er ook tijdens deze eerste periode om je hierbij samen met jullie kraamverzorgster bij te helpen. Elle! Vrouw & Geboortezorg biedt hiervoor de volgende items:

  • Informatie in onze app over borstvoeding
  • Voorlichting in de zwangerschap om je goed voor te kunnen bereiden (Inschrijven? Klik hier)
  • Het verhuren van een professionele kolf om je borstvoeding (beter) op gang te helpen
  • Het verkopen van andere hulpmiddelen die de eerste week wellicht nodig zijn
  • Indien nodig is er lactatiekundige zorg mogelijk door Anke (specialistische zorg rondom borstvoeding)
  • Indien nodig kan Danielle een tongriem klieven om de problemen te voorkomen die een te korte tongriem kan veroorzaken.

FLESVOEDING
Flesvoeding van tegenwoordig is van goede kwaliteit en is zeker een acceptabel alternatief voor borstvoeding. Als zorgverleners zullen we borstvoeding stimuleren maar de keuze voor flesvoeding zullen we altijd respecteren.

Anticonceptie is misschien niet het eerste waar je aan denkt, de eerste tijd na de bevalling. Maar je kunt na je bevalling alweer snel zwanger worden. Daarom komt ook het onderwerp anticonceptie aan de orde tijdens het laatste gesprek in het kraambed. Wij vertellen je wanneer je weer kunt starten en kunnen je adviseren over verschillende methoden van anticonceptie. Meer hierover vind je hier.